Search Icon

Associatie

Betekenis geven aan een woord of een naam is slechts het gedeeltelijke werk; in veel gevallen moet deze betekenis gekoppeld zijn aan iets. Bij een gezicht hoort een naam en deze zijn geassocieerd in het geheugen. Hoe beter je bent in associatie, hoe succesvoller je algemene geheugencapaciteiten zullen zijn.

Stel je voor dat we Prof. Prlwitzkowski op een feestje tegenkomen en dat we het e-mail adres dat we van hem krijgen willen onthouden. Dat e-mail adres is .(JavaScript must be enabled to view this email address). We kunnen z'n naam dan ontleden in 'parel wit koffie ski'. Dat kun je dan vizualiseren als witte parels in een kopje koffie op skies. Om global te onthouden probeer je je die koffie voor te stellen alsof het een gigantische globe afskiet en 'org' onthoudt je dan door voor te stellen alsof het in een kerk gebeurt waar een gigantisch orgel speelt.

Belangrijk voor het succes van goede associatie is om de twee begrippen zoveel mogelijk in elkaar in te laten grijpen. Het is niet voldoende om ze alleen maar naast elkaar te zetten, ze moeten een echte unieke relatie met elkaar hebben. Dit lukt het beste door het uitpikken van de eigenschappen die de begrippen gemeenschappelijk hebben of waarmee ze in een bepaalde context op elkaar ingrijpen. Een goede context selecteren is vaak de sleutel naar een goede associatie. In het voorbeeld wordt orgel en globe met elkaar verbonden door kerk en koffie wordt verbonden met globe door skiën.

Samengevat
Associatie bindt woorden of concepten samen. Dit proces wordt versterkt door:

  • Je voorstellen hoe de begrippen op elkaar ingrijpen
  • Overeenkomstige eigenschappen ontdekken
  • Het vinden van contexten waarin overeenkomstige aspecten logisch op elkaar kunnen ingrijpen
  • Het plaatsen van de begrippen in die context
  • Het versterken van hun verbindingen

Beschikbaar in: Nederlands