Search Icon

Online Geheugenverbeteringscursus

Eenvoudige geheugentechnieken

We beginnen de cursus met technieken die eenvoudig en snel te leren zijn en die onmiddelijk resultaat opleveren. Vrijwel alle geheugentechnieken zijn gebaseerd op elaboratie, associatie en locatie.

Elaboratie voegt meer betekenis toe aan een woord. Het is een actief en creatief proces. Elaboratie zorgt vrijwel altijd voor een veel betere opslag dan domweg herhalen.

Associatie zorgt er voor dat twee woorden of begrippen sterk met elkaar verbonden raken in het geheugen. Het zorgt voor de koppelingen tussen begrippen, bijvoorbeeld tussen gezichten van mensen en hun namen.

Locatie zorgt ervoor dat wanneer je iets hebt opgeslagen je het later ook makkelijk weer terug kunt vinden. Het waarborgt de toegang tot het geheugen. We weten heel veel, maar we kunnen het ons vaak niet op het juiste moment herinneren. Door training van locatie-technieken kun je dat wel.

Kapstokwoorden

Kapstok met jas

In de eenvoudigste versie van deze technieken worden kapstokwoorden geassocieerd met de getallen 1 tot en met 10. Het is de bedoeling om de kapstokwoorden te associëren met dingen die je wilt onthouden, zoals een boodschappenlijstje of de onderwerpen in een toespraak. Varianten hiervan zijn kapstoktechnieken voor het alfabet en de maanden van het jaar.

Kapstokwoorden kunnen worden ontwikkeld tot een meer geavanceerd 'mentaal archiveren' dan de eenvoudige geheugentechnieken die hiervoor zijn beschreven. De basis van de meer geavanceerde technieken kunnen meestal binnen een half uur geleerd worden, maar verdere oefening is noodzakelijk om er het meeste profijt uit te halen.

Geavanceerde geheugentechnieken

Deze techniek vergt een grotere tijdsinvestering (minstens twee uur, en daarnaast nog regelmatige extra oefening), maar het resultaat is er naar. Zo is het met deze techniek mogelijk lijsten te onthouden met daarop meer dan 100 dingen.

Beschikbaar in: Nederlands   Engels